Min lykkelige barndom

Uddrag fra Jens Kruuses bog "Min lykkelige barndom"..

...."Andre kunne have vanskeligt ved at forestille sig Dronning Victoria. Vi, der gik på frøken Hørlück, var ikke i tvivl."

...."Jeg gik i frøken Hørlücks skole. Der var kun 5 klasser. Alle drenge, der gik i den skole, kom op i latinskolens første mellem. Ganske vist var der prøver, men fra frøken Hørlücks skole nærede man ingen tvivl om sin skæbne. Man blev optaget.
Mine store brødre havde gået i skolen. Pigerne gik naturligvis hos frøken Winteler. Da jeg skulle døbes, fortalte mor, sagde min bror Jørgen, som da var 9 år: - Med det navn (Jens) kan han ikke komme i frøken Hørlücks skole."

...."I frøken Hørlücks skole havde første klasse lov at vælge morgensang, hvis de havde fødselsdag. Det var min fødselsdag den 6. april, og den faldt i påsken. (…) Og da jeg var i skole igen sagde frøken Hørlück, at Jens jo havde haft fødselsdag i påsken, og hun havde hørt, at han havde været så flink… og derfor, da ingen anden dreng i første klasse havde fødselsdag, skulle Jens i dag - det måtte vel have været midt i april og foråret spirede i mit sind og solen spillede ind over den lille morgensangsal i første etage - have lov at vælge morgensang, og alle så forventningsfulde på mig, og hr. Toft (en berømt komponist, Alfred Toft) sad ved klaveret og så mod mig med løftet hånd, og han havde hvidt fipskæg, og jeg sagde: Velkommen igen, Guds engle små. Så lo de alle sammen, og så sang vi i alle de riger og lande og siden har jeg afskyet den sang, skønt jeg elskede Ingemanns romaner."

...."Vi fik i femte klasse karakterer hver time, ja måske hvert minut, og bog med hjem hver lørdag. I den var opført hvilket nummer vi var af 20 eller hvor mange vi nu var. Og alle karakterer blev hver lørdag morgen sirligt skrevet op på tavlen i klassen. Øverst stod næsten altid Jan Schousboe eller Jørgen Bent Hansen eller Jørgen Budtz-Jørgensen. Jeg var gerne lidt over eller under midten…
En uge måtte Jan og Jørgen og Jørgen have været syge, og alt må have formet sig på en vidunderlig måde. Jeg stod som nr. 1 deroppe.
Dagen igennem så jeg og så på den tavle. Jeg glemmer den ikke, aldrig. Jeg længtes til sidste time. I frikvartererne gik jeg drømmende om og ventede.
Frøken Hørlück så på tavlen. - Jens Kruuse!! sagde hun. Jeg vidste, at jeg var helt rød i hovedet og jeg så ned i pulten og lod som jeg ikke var der. Det var jeg heller ikke. Jeg var i himlen. - Det, sagde frøken Hørlück derefter, er den laveste gennemsnitskarakter nogen dreng nogensinde er blevet nummer ét med.
Far fik vist aldrig set det nr. 1, som dog stod i karakterbogen. Han havde for travlt eller var ude og rejse. Men mor smilede meget kærligt, og jeg turde ikke betro hende, hvilken elendighed det egentlig var.
Sommetider kunne jeg nemlig få den tanke, at hun kun havde mig at holde sig til."

...."Skolen var overmåde regulær og ganske uden moderne tanker, friskoledrømmeri eller psykologisk forståelse. Vi fik ikke mange klø, kun raske rap over fingrene med en lineal. Vi måtte ikke få blæk på fingrene, når vi med de fine Chr. IX-penne havde skrivning. Det medførte rap over fingrene. Jeg blev hårdhudet. Og blæksort.
Vi skulle simpelthen lære. Alle Danmarks byer. Alle stavningens regler. Hele grammatikken. Hele Danmarkshistorien. Hele bibelhistorien. Alle regnebøgerne. Værsgo, ingen slinger i valsen, lige på og hårdt, det var uden problemer, vi havde bare at kunne tingene."

...."Skolen var vidunderlig. Vores historiske sans blev styrket af en prægtig lærerinde, som hed Marie Møller. Hun havde sat hele Danmarkshistorien på vers. Jeg følte dyb sorg, da jeg hjemme fremsagde verset om Dannevirke og far udtalte: - Sådan et hysterisk fruentimmer, det er sgu´ en af de typer, der ikke kan se en rød sodavand uden at tænke på Dybbøl."